Torsdag- oliverna blir olja

I går skördade vi nästan alla oliverna på Villa Ottilia. Det blev en lång dag, men det var fint väder och lagom varnt för skörd. Valter ramlade ner från sin stege och stukade foten, f.ö.var vi allmänt slutkörda. Vi åkte till olivpressningen och fick lämna våra oliver där för att komma tillbaka på torsdag och få dem pressade.
Torsdag förmiddag åkte vi till Messagne och handlade och klockan 14.00 skulle vi vara på presseriet
 
Vi fick order om,att komma tillbaka om 20 minuter och tog en fika under tiden.
Efter en tids väntan kördes våra olier fram till rensningen. Vår låda märktes med Svedesi,
 
lyftes upp upp
 och tömdes i en behållare
för att sedan gå vidare på bandet till tvättning.
 Här tvättas oliverna och går sedan vidare till 
pressen, och sedan till den här maskinen, för att slutligen komma ut som olja,
 
ut i vårt kärl med kran på
Den färdiga oljan vägs. Vi fick 32 liter extra virgin olio den här gången och var nöjda
Syrahalten mäts = 0,5%
Vi tog med den nya oljan hem till Villa Tullia och provade den på bröd tillsammans med ett glas vin. 
 
Det har regnat mycket i dag, så vi kan knappast plocka våra oliver här i morgon, men Ottilias återstående träd  kommer att tas i morgon eftermiddag, om det torkat upp. Sedan hoppas vi skörda våra 43 träd i helgen!
 
 

Kommentarer
Postat av: Ankan

Hej på er olivskördare! Intressant att få vara med om hela proceduren på distans! Hoppas att Valters fot inte gör alltför ont. Den behövs ju nu när ni måste jobba som mest.Ni är verkligen duktiga.Hälsa villa Ottilia också. Ni får ta igen er så småningom. Här tar vi igen oss för jämnan.Kram från A-K Rolf hälsar.

2012-11-16 @ 08:38:20
Postat av: Lola Hellgren

Hej i Villa Tullia! Marianne! Så duktiga ni är! Nu får du pyssla om Valter,jag tycker att det ser så gott ut med brödet med olivoljan på samtvinet till.Vi har idag +6,4 grader o växlande sol o grått.Kram till er båda från Holken Lola o David

2012-11-16 @ 10:04:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0